דף לכבוד / לזכר
מיקה יוסיפוביץ יא4
שם הדמות המונצחת: חיים ילין
תאריך לידה: 7 בנובמבר 1912
תאריך פטירה: 1944
מקום הלידה: ויליק שבליטא
מקצועו: היה סופר ומפקד הארגון האנטי-פשיסטי בגטו קובנה, ליטא.
לפני המלחמה:
ב1921 ייסד האב ספרייה יהודית-כללית בעיר. הספרייה, למעשה, הפכה מרכז תרבותי, יהודי מודרני, ושמה יצא את גבולות קובנה. חיים ילין התחנך וגדל בין הספרים, וזכה בפי חבריו לכינוי "הספר ". למד בגימנסיה הריאלית העברית, שם למד בעברית (עד 1932). נוסף לכך, למד גם באוניברסיטה הליטאית בקובנה, בפקולטה לכלכלה.
ילין היה גם פעיל בתנועת "הנוער הציוני החלוצי ". אחר כך התקרב לחוגי המפלגה הקומוניסטית הבלתי חוקית, ופעל לטובתה בימי לימודיו באוניברסיטה.
ילין התעסק גם בפעילות ספרותית הוא החל בפרסום ביקורות תיאטרון על הופעותיהן של הלהקות היהודיות בקובנה. מכתיבה על נושאים אלה עבר בהדרגה לדיווחים ותיאורים של חיי הרחוב והשוק, העיירה והכפר, ובעיקר – על מצבו הקשה של הפועל. הוא היה חלק מקבוצת הסופרים הצעירים השמאליים, וגם פעיל מאוד בארגונם של קבצים ספרותיים וערבי
מקום מגורים במהלך המלחמה:
ילין ומשפחתו נתפסו על ידי הגרמנים כאשר ברחו לתוך ברית המועצות ונשלחו לגטו קובנה.
בזמן המלחמה:
ילין היה אחד מראשיהם של שלושת המחתרתיות-קומוניסטיות שהחלו לפעול בגטו בסתיו 1941. הן עסקו בעיקר באיסוף ידיעות על החזיתות, הגשת סעד לוותיקי התנועה הקומוניסטית, וטיפול בילדיהם של קומוניסטים שנעדרו. משימתו העיקרית של ילין הייתה יצירת קשר עם גורמים מחוץ לגטו ולמעשה עד מותו חיפש קשרים עם פרטיזנים ביערות מחוץ לגטו, במטרה לצרף לשורותיהם יהודים מהגטו.
מקום הרצח ותאריך:
ב6 באפריל 1944 נתפס חיים ילין בידי סוכני הגסטאפו, בעת שהיה בחיפושים מחוץ לגטו אחר אמצעי תחבורה לקבוצה נוספת של לוחמים ליערות. כשישה שבועות הוא עמד בעינויים שמטרתם הייתה לחשוף את המחתרת בגטו, אך למרות מאמציהם לא הצליחו אנשי הגסטאפו להוציא מפיו מידע כלשהו.
על משפחתו:
אחיו, מאיר ילין (יעלין) (1910–2000), היה מהנדס במקצועו וסופר. בימי הכיבוש הנאצי נכלא בגטו קובנה. בתחילת 1944 ברח מהגטו למסתור בעיר שם שהה עד שהעיר שוחררה על ידי הצבא הסובייטי. עם שחרור קובנה היה ממקימי בית מחסה לילדים יהודים ששרדו את השואה. מאיר פרסם סיפורים ומאמרים בליטא, ואחר כך בעיתונות היהודית הסובייטית על השואה בליטא. הוא עלה עלה ארצה בשנת 1971.