EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
יאן קרסקי
1914-2000
יוצר הדף: נועה ליבי קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

יאן קוזיילבסקי  נולד ב-1914 בלודז',והלך לעולמו בשנת 2000. ('קרסקי)  היה כינויו

במחתרת אותו החליט לאמץ מאוחר יותר כשם משפחתו .  ב1935 החל לשרת כפקיד במשרד החוץ הפולני, לאחר מכן הוא שימש כבלדר ושליח אל הממשלה הפולנית הגולה .

עם תחילתה של המלחמה גויס קרסקי לצבא הפולני, ונלקח בשבי  הצבא האדום . הוא נמלט ממחנה שבויים, וחזר לאזור  הגנרלגוברנמן  ("שם הצטרף ל "ארמייה קריובה " – "צבא המולדת", ארגון המחתרת הפולני אשר נשמע להוראות  הממשלה הפולנית הגולה  בלונדון . כשליח, ערך קרסקי מספר שליחויות חשאיות בין  בריטניה, , צרפת , הולנד ופולין .

ביוני  1940 נפל לידי הגסטאפו  בסלובקיה , וסבל עינויים. הוא נמלט במבצע נועז של  המחתרת הפולנית  מבית הסוהר.

 ביולי 1942 החלו הגרמנים בפינוי יהודי גטו ורשה למחנות השמדה . בסוף שנת  1942 התגנב קרסקי פעמיים לתוך  גטו ורשה אשר הבריחו אותו אנשי המחתרת הגרמנית . שם נפגש עם שניים מהמנהיגים היהודים שהפצירו בו ליידע את העולם לגבי מצבם הקשה והנואש של יהודי פולין .

תחינותיהם של המנהיגים היהודים נגעו לליבו של קרסקי, והוא החליט שעליו לראות את הדברים במו עיניו על מנת שיוכל להעביר עדות חיה ואמינה, לחוות מכלי ראשון את האירועים שהתרחשו אז בגטאות, ולחשוף לעולם את האירועים האיומים המראות . הקשים אליהם נחשף קרסקי זעזעו אותו, והביאו אותו להחלטה לא להיות רק שליח של המחתרת הפולנית, אלא גם לעזור ליהודים הגוססים והמושמדים בפולין. בנובמבר  1942 נמלט קרסקי למערב, והחל בפעולה לחשוף לעולם את השמדת היהודים. בתחילה שהה בבריטניה שם נפגש עם שר החוץ  אנתוני אידן , לאחר מכן עבר לארצות הברית  וביולי  1943 נפגש אישית עם  נשיא ארצות הברית  פרנקלין דלנו רוזוולט .

הוא ניסה ללא הצלחה רבה לעורר את דעת המנהיגים והקהל כנגד השמדת היהודים.אך לא השיג דבר בפגישות אלו . לאחר המלחמה, נשאר קרסקי בארצות הברית ונישא לאישה יהודייה ניצולת שואה והפך לפרופסור,באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון הבירה. הוא הקדיש חלק גדול מזמנו להנצחת זכרם של קרבנות השואה, סירב להשלים עם שתיקתו של העולם על השמדתם של שישה מיליון יהודים.

קרסקי אמנם לא הצליח להציל אף יהודי אך מאמציו הבלתי נלאים, תוך סיכון חיים, לחשוף את מצבם של היהודים, ואף ניסיון לשיתוף פעולה של בנות הברית להצלת מיליוני היהודים באירופה הביאו את הוועדה לציון חסידי אומות העולם לזכות אותו בתואר . ב-1994 זכה פרופסור קרסקי באזרחות כבוד של מדינת ישראל . בנוסף קרסקי כתב והוציא לאור ספר,בספרו "סיפורה של מדינה חשאית" שיצא לאור ב -1944 סיפר קרסקי את קורותיו. כן הוציא לאור בשנת  1985 מחקר בשם "המעצמות הגדולות ופולין". ביוגרפיה שלו יצאה לאור ב -1994 בשם "קרסקי – כיצד ניסה אדם אחד לעצור את השואה ".

קשרים
תמונת פרופיל
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text