EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
אלזה אורי
1897-2017
יוצר הדף: דניאל אזולאי קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

אלזה אורי

אלזה נולדה בברלין למשפחת סוחרים יהודית חילונית. ילדותה המאושרת בחיק משפחתה המורחבת סיפקה לה סביבה תומכת והשראה לכתיבת ספריה.

אביה של אלמה, אמיל, היה סוחר מצליח, ואמה, פרנציסקה, השתייכה למעמד הבינוני המשכיל, והעבירה לילדיה את ההתעניינות בספרות קלאסית ומודרנית, במוזיקה, ובשאר האמנויות. אחיה של אלמה ניהלו קריירות מצליחות במעמד הבינוני: לודוויג היה עורך דין, הנס היה רופא, וקתה, עד שנישאה והקימה משפחה משלה, התעתדה לעסוק בהוראה.

אלזה, לעומתם, בחרה שלא להמשיך בלימודים אלא החלה לעסוק בכתיבה ובשם עט פרסמה רשימות בעיתון שיצא בברלין. בשנת 1905 ראה אור ספרה הראשון, "מה שהילד הממוזל שמע", ובו 38 סיפורי מוסר, שעיקרם ערכים כגון נאמנות, אמירת אמת, והוגנות. ספרה השני, "ילדונת בלונדית-זהב", משנת 1908, זכה לציון לשבח מצד ועדת הביקורת לספרות ילדים ונוער בדו"ח השנתי שלה, וציון לשבח זה הוא הכיבוד הרשמי היחיד בו זכתה אלמה בחייה.

בעקבות הצלחת הספר פרסמה חמישה ספרים נוספים, ואז החלה לפרסם את סדרת "בת הזקונים", בין השנים 1918 ו-1925, אשר הפכה אותה לסופרת מפורסמת.

הצלחתה אף הפכה אותה עשירה על אף השפל הכלכלי הקשה בגרמניה באותה עת. מיליונים רכשו את ספריה, נכחו בהרצאותיה, וקראו את טוריה בעיתונות. אלזה רכשה בכוחות עצמה בית נופש בקרומהובל באזור "הרי הענקים" ברכס הסודטים (בדרום פולין כיום), וכינתה את הבית "בית נסטהאקכן" על שם מקור עושרה. "נסטהאקכן" הוא כינוי חיבה, מילולית- "גוזלית", לבת זקונים. 

בתקופת רפובליקת ויימאר הייתה אלזה בשיא תהילתה, אך בעת מלחמת העולם השנייה אסר עליה השלטון הנאצי לפרסם, ובשנת 1943 נשללו ממנה כל נכסיה והיא נעצרה ונשלחה לאושוויץ, שם נרצחה בתא גזים ביום הגיעה. היא נמנתה על 873 בני אדם בטרנספורט של 1000 איש, אשר נמצאו בלתי-כשירים לעבודה ונשלחו היישר להשמדה, בלי להירשם בפנקסי המחנה. איש בגרמניה לא ידע בזמן אמת שאחת הסופרות האהובות ביותר נרצחה.

לאחר המלחמה שבו לפרסם את ספריה של אלזה ללא כל התייחסות לגורלה. בשנת 1952 יצאה מחדש כל סדרת "בת הזקונים", פרט לכרך הרביעי, "בת הזקונים ומלחמת העולם". בשנת 1983 הפיקה חברת השידור הציבורית הגרמנית ZDF תכנית טלוויזיה לחג המולד על בסיס שלושת הכרכים הראשונים של הסדרה וקיבעה את "בת הזקונים" בתודעה של דור חדש של ילדים גרמנים.

תוצאת תמונה

מעטים ידעו על גורלה של אלזה במשך עשורים. בשנת 1993 פרסמה מריאנה ברנצל ביוגרפיה של אלזה תחת הכותרת "בת הזקונים מגיעה למחנה הריכוז" וזעזעה את עולם הספרות הגרמני.

אלזה מונצחת במקומות רבים בברלין ובאזור בית הנופש שלה. קנוטאף (מצבה ללא קבר) על שמה עומדת בבית הקברות היהודי וייסנזה בברלין.

מקורות

ויקיפדיה

קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text