דף לכבוד / לזכר
אנדרה גלן הרשקוביצ'י
הקירבה : חסידת אומות עולם (שהצילה כ-אלף ילדים יהודים )
אנדרה גלן-הרשקוביצ'י נולדה ב 6 בספטמבר 1921,ב בריסל, בלגיה .
וכיום היא בת 94 ומתגוררת בארץ .
אנדרה גלן, היתה מורה בת 20 בבית ספר בבריסל שם היא היתה גרה .
שהתחילה המלחמה היא נתקלה בפעם הראשונה ברדיפת יהודים בבית הספר בו עבדה כאשר יום אחד הופיע אחד מתלמידיה לבית הספר כשהוא עונד טלאי צהוב על בגדיו.
עד אז היא לא נקטה בצעדים נגד המשטר ונגד הצעדים האנטי יהודים ורדיפות היהודים. אך ברגע שראתה את הנעשה לאחד מתלמדיה גלן החליטה לעשות משו בנידון.
היא הורתה לכל תלמידיה ללבוש סינרים לבית הספר, על מנת לכסות את התלאי הצהוב שנכפה על היהודים.
שפגשה גלן את אידה סטרנו, חברה יהודייה בארגון הסודי "ועדת ההגנה היהודית", היא היתה זקוקה לשותפה לא-יהודייה כמו גלן שתסייע לה ללוות ילדים יהודים אל מקום מחבואם. כמובן שגלן הסכימה ולקחת חלק בארגון .
גלן ויתרה על החיים שלה לטובת הצלת יהודים , החליפה את שמה לשם קוד: קלוד פורניר והיה עליה לעזוב את בית הוריה ולעבור לגור בפנימייה בה עבדה כמורה. בבית ספר זה עזרו והחביאו ילדים יהודים. ביוזמתה של המנהלת, הוסתרו בו תריסר ילדים יהודים.
אך , במאי 1943, הגרמנים ערכו פשיטה באמצע הלילה על בית הספר. הפשיטה באה, ככל הנראה, בעקבות הלשנה. הגרמנים לקחו בכוח את הילדים והתחילו לבדוק את זהותם . באותו יום גם היה את חג חג השבועות הנוצרי .
וכל התלמידים הלא יהודים נסעו אל ביתם לבלות את החג עם משפחותיהם. התלמידים היהודים, שלא היה להם לאן ללכת, נותרו מאחור בפנימייה. התלמידים היהודים נאסרו והמורים נחקרו.
אנדרה גלן נחקרה ללא פחד והיסוס , בחקירתה החוקר הגרמני שאל אותה אם היא לא מתביישת ללמד יהודים, וכמובן ענתה לו "אתה לא מתבייש לנהל מלחמה כנגד ילדים יהודים ?"
גלן לא נעצרה לבסוף, אך המנהלת של בית הספר ובעלה נעצרו ונשלחו למחנות ריכוז בגרמניה, שם נספו.
גלן המשיכה בפעילותה נגד המשטר ונגד ההתנהגות כלפי היהודים , כאשר עזבה את בית הספר באותו הלילה, היא הלכה להזהיר לכל התלמידים היהודים מפלישה נוספת .
בכך לאט לאט ההיא החלה להיות מעורבת יותר ויותר עד כדאי מעורבות בפעילות מחתרתית.
היא שכרה דירה תחת זהות בדויה וחלקה אותה יחד עם אידה סטרנו. הקשר עם ארגוני ההצלה נשמר באמצעות תיבות דואר סודיות, כאשר אחת מהן היתה מוסתרת בחנות של עתיקות.
במשך למעלה משנתיים, אנדרה אספה ילדים והעבירה אותם למחבוא אצל משפחות נוצריות ובמנזרים. היא וידאה שהמשפחות מסוגלות לקלוט את הילדים והמשיכה לבקר אותן ולדאוג לצרכיהן. וכמובן זה הצריך ממנה לקחת את הילדים היהודים מבית הוריהם הביולוגים לכן כשיצאה למשימה היא היתה משננת את השמות והכתובות בראשה, ואף הכינה גם רשימות של השמות האמתיים לצד השמות הבדויים של מאות היהודים שהיו במחבוא, מהם רבים שלא זכו לראות את הוריהם לאחר המלחמה.
במאי 1944, אידה סטרנו שהיתה שותפתה של גלן נאסרה ונכלאה במחנה המעבר מכלן. גלן היתה צריכה להסתתר. למרות זאת, היא הסתכנה והלכה לבקר את סטרנו במכלן תוך שהיא משתמשת בשם בדוי וכך גלן המשיכה לבצע את עבודתם עד הרגע האחרון.
לאחר השחרור, גלן לא הפסיקה את עבודתה היא התחילה בהחזרת ילדים ממשפחותיהם האומנות אל חיק הוריהם או קרובי משפחתם. לאורך השנים, שמרה גלן על הקשר הילדים שהצילה .
ב-1989 אנדרה גלן הוכרה בתור חסידת אומות העולם. 18 שנים לאחר מכן היא שבה לביקור נוסף ביד ושם לרגל כנס בין לאומי של ילדים שהיו במסתור בבלגיה. בטקס מיוחד ומרגש ביד ושם הוענקה לה אזרחות כבוד של מדינת ישראל.