EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
מיפ ויאן אוגוסטוס חיס
1909-2010
יוצר הדף: סיון גוטמן קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

מיפ חיס נולדה בשם הרמינה סנטרושיץ ב15.2.1909 בוינה שבאוסטריה.

 בשנת 1920, כשהיא במצב בריאותי רע ובתת-תזונה, נשלחה יחד עם ילדים אחרים מאוסטריה אל משפחות בהולנד, שהואילו לסייע לילדים להתאושש ולהבריא ממלה"ע הראשונה. בתכנון המקורי מיפ הייתה אמורה לשהות כבת אומנה לתקופה של שלושה חודשים, אצל זוג שכבר היו לו חמישה ילדים. לאחר חמש שנים, משפחתה של מיפ ביחד עם הורי האמנה הוחלט כי עדיף שתישאר באמסטרדם. שם פגשה את אוטו פרנק כאשר חיפשה עבודה כמזכירה זמנית בחנות התבלינים שלו. ב-1941 נישאה לחברה יאן חיס וקיבלה אזרחות הולנדית. מיפ סירבה להצטרף לארגון הנשים התומכות במפלגה הנאצית ובעקבות כך קיבלה איום שתגורש חזרה לאוסטריה.

בין בני הזוג חיס לבני הזוג פרנק נוצרו יחסי קירבה. כאשר משפחת פרנק החליטה לרדת למחבוא בעליית גג בבניין ישן ברחוב פרינסחראכט 263, אמסטרדם, הבטיחה מיפ לדאוג להם. מאוחר יותר הצטרפו למסתור בני משפחת ון פֶלס. מיפ סיפקה למסתתרים מזון דבר שהיה קשה ביותר בתקופה שבה נדרשו תלושים כדי לקנות את מוצרי המזון הבסיסיים. לשם כך קנתה מיפ בשוק השחור או השתמשה בכרטיסי מזון מזויפים. היא ובעלה דאגו לסייע לבני חסותם לא רק במצרכים, אלא הביאה להם ספרים, תרופות וכל דבר אחד שנזקקו לו. מעל הכול הייתה לה אוזן קשובה לבעיותיהם.

יאן היה פעיל במחתרת ההולנדית מתחילת 1943. הוא הגיע לעליית הגג מדי יום, לאחר ארוחת הצהרים, ודיווח לשוהים בו על ההתרחשויות האחרונות והעביר לרשותם סיגריות שהצליח לרכוש בשוק השחור. מדי שבוע יאן אף בחר עבורם ספרים מספרייתו הפרטית של חבר.

מיפ ויאן שכרו חדר מאישה יהודיה שבעלה התגורר באנגליה. כאשר זו נאלצה לרדת למסתור, שהה הזוג תקופת מה לבד בביתה. באחד הלילות, הובאו נכדיה של בעלת הבית לבית, לאחר שהוריהם נתפסו. מיפ ויאן השגיחו על הילדים באותו הלילה ולמחרת יצרו קשר עם ארגון סטודנטים שהעביר את הילדים למחבוא מחוץ לעיר.

באוגוסט 1944, פרצו הגרמנים למחבוא בעליית הגג ועצרו את שמונת המסתתרים. אחד מנציגי החברה שהייתה של אוטו פרנק שלח את מיפ אל הגרמנים כדי שתנסה לשחררם תמורת שוחד. מיפ לא נרתעה והלכה אל המפקדה הנאצית. מי שהיה האחראי על החיפוש בבניין טען כי אין באפשרותו לסייע. מיפ סירבה להשתכנע והתעקשה לדבר עם הממונים עליו. היא דפקה על הדלת ונכנסה פנימה מבלי לחכות לתשובה, תוך שהיא שואלת "מי האחראי?". אחד הגרמנים נעמד, קילל ודחף אותה החוצה. לאחר הכישלון במשימה, חשה מיפ שברון לב וחזרה לפרינסחראכט 263. על אף שהכניסה למחבוא הייתה אסורה, הלכה לשם מיפ. יומנה של אנה פרנק היה זרוק על הרצפה. היא אספה את הדפים ושמרה על היומן במגרת שולחן הכתיבה שלה.

אוטו פרנק שרד את המלחמה. אשתו ובנותיו נספו; הוא היה היחיד מבין שמונת המסתתרים ששרד. כשחזר להולנד נתנה מיפ לאוטו את יומנה של אנה באומרה: "זוהי המורשת של בתך".

ב-8 במרץ, 1972, הכיר יד ושם ביאן אוגוסטוס חיס ובאשתו הרמינה (מיפ) חיס-סנטרושיץ כחסידי אומות עולם. במאי 1977 הגיעה מיפ חיס ליד ושם ונטעה עץ.

לאחר פרסום יומנה של אנה פרנק התפרסמו חיס, בעלה וחבריהם בהולנד, וקיבלו שורה של תעודות הוקרה ומדליות מארגונים שונים. בין היתר ב- 1995 נערך עבור מיפ טקס מיוחד ביד ושם בו היא קיבלה מדליה ואת עיטור הגבורה הגבוה ביותר שארגון יד ושם על פעולותיה. כן היא זכתה בתואר אבירות מהמלכה ביאטריקס ב- 1997.

חיס כתבה אוטוביוגרפיה. בשנת 1993 נפטר בעלה יאן. לאחר 17 שנים בשנת 2010 נפטרה מיפ חיס בעודה בת 101. הם הותירו אחריהם בן יחיד.

ביבליוגרפיה:

  1. אתר יד ושם – חסידי אומות עולם – מיפ ויאן אוגוסטוס חיס.
  2. ויקיפדיה – מיפ ויאן אוגוסטוס חיס.

קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text