EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
הלנה קוזנייבסקה כורזים
1923-1997
יוצר הדף: נועה כהן מצליח קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

הלנה קוז'נייבסקה- כורזים (פולין)

 

הלנה קוז'נייבסקה, לבית קרוק (ruk K ), הייתה קתולית שהסתירה שלושה עשר יהודים בתקופת הכיבוש הנאצי. היא נולדה ב-1923 באחוזה הכפרית קאלינוב (Kalinow ), שהייתה שייכת לאביה. אחוזה זו הייתה בנפת לאסק (Lask ) שבפולין. עם בוא הגרמנים הועברה האחוזה לידי "טרויהנדר" ("נאמן") גרמני. המשפחה התפוררה וב1939 היא נשלחה לדודה שלה בוורשה שבפולין.

באביב 1940 פגשה באקראי את אדם ליכטנשטיין, יהודי, שהכירה לפני המלחמה כסטודנט לחקלאות, עכשיו מורה למתמטיקה, ודרכו הכירה את משפחתו. עוד לפני הקמת הגטו עזרה ליהודים בדרכים שונות. עם הקמת הגטו, בסוף 1940, שאלו אותה הדודים ביום הולדתה מה מבוקשה. היא ענתה: "לעזור לידידי היהודים!" הלנה הסבירה: "דודתי ברגע הראשון הייתה מזועזעת לגמרי מדרישתי, אולם דודי הבטיח להרהר בדבר". היא מיהרה למשפחת ליכטנשטיין והביאה את הילדה אליז'וניה בת ה-4 ואת אמה. "העמדתי את דודתי בפני עובדה מוגמרת. אמרתי שאלה שהבאתי עמי, יישארו אתנו, ואם לא יימצא עבורם מקום, אלך לי מהבית הזה". בהמשך נתנה מסתור לעוד יהודים ממשפחת ליכטנשטיין וכתוצאה מזה נאלצו דודיה לשכור דירה גדולה יותר. דוד של הלנה נהרג ברחובות העיר בפברואר 1942 על ידי הגרמנים כבן ערובה. "הייתי מיואשת ונדלקה בי תאוות נקם", היא סיפרה. היא הצטרפה לארגון מחתרתי- "ארמיה קריובה"   (Armia Krajowa ) - והתקבלה לעבודה כמזכירתו של מנהל המשרד הגרמני לפיקוח על המחירים, זה אפשר לה להיכנס לגטו באופן חופשי. מצוידת בתעודת זהות מהמשרד הזה הצליחה להוציא מהגטו את אדלה ליכטנשטיין ביוני 1942. מספר המסתתרים בדירתה (בת ארבעה חדרים) גדל משבעה לעשרה אנשים.

באוקטובר 1942 פגשה באקראי ברחוב את השופט היהודי מקסימילאן שרטר משוטט ברחוב בגלל שמקום מחבואו "נשרף" כתוצאה מהלשנה ולא ידע לאן ללכת. הוא צורף למחבוא לכמה שבועות עד שנמצא סידור אחר למענו. הלנה גם השיגה תעודות מזויפות למענו ולמען יהודים אחרים, ובעזרת ידידיה בצד הארי שכרה דירה נוספת לשכן בה יהודים.

במאי 1943 נאסר אדם ליכטנשטיין בעת שנסע בחשמלית (הייתה לו תעודה מזויפת על שם אחיה של הלנה- זיגמונט קרוק). הוא נצטווה להתפשט. כאשר הבחינו שהוא נימול- ההוכחה המכרעת ביותר באותם הימים להיותו יהודי - הוא הובא למשטרה. כאשר נודע הדבר להלנה, לקחה את כל הכסף שהיה ברשותה, מכרה בחיפזון דברי ערך ופנתה למשטרה. היא טענה שאדם ליכטנשטיין הוא בעצם אחיה, ושעבר ניתוח בגיל 15כתוצאה ממחלת מין "הצווארון הספרדי" וזה מסביר את סימן המילה. לבסוף הצליחה לשחד את השוטר התורן, בעזרת סמל המשטרה שהכיר את משפחתה. השחרור עלה לה 18,000 זלוטי- כל מה שהיה ברשותה באותו זמן. היות וגם מקום המסתור שלה "נשרף" היה צורך להעביר את כל המתחבאים למקום חדש. בעזרת ארגון המחתרת אתו הייתה קשורה, והמסתתרים עצמם, מצאה דירה חדשה. אחת הנשים (סטניה ליכטנשטיין, היום וישנייבסקה (Stynia Lichtenstein - Wisniewska) ) הייתה בהריון. הודות להלנה וקשריה, האישה ההריונית הצליחה להתקבל לבית חולים פולני, בו ילדה בן ששמו יוז'ו  (Jozio) (ראה תמונה בהמשך), ובעזרת כומר השיגה תעודת לידה מזויפת, נוצרית עבור התינוק. גם הוא נוסף כעת לקבוצת המסתתרים, שמנתה כבר שלוש עשרה נפשות.

ב-1 באוגוסט 1944, ביום הראשון להתקוממות הפולנית, כשלא היה מנוס מלצאת מהמחבוא אל מקלט, נתגלה לעיני שכניה הפולנים של הלנה קרוק דבר הסתרת היהודים, וכן חוסר נאמנותה של הפולנייה שבקרבם. שניים מהלוחמים הפולנים פרצו לדירתה, שדדו ובזזו. אחד מהם איים שאחרי רדת החשכה הוא "יעשה חשבון עמי על שהסתרתי יהודים", היא סיפרה. הודות לעזרת ידיד במחתרת היא הצליחה לעמוד מנגד, ועלה בידה להעביר את קבוצת המסתתרים דרך מנהרה תת קרקעית למקום חדש.

לאחר המלחמה נישאה הלנה לאדם ליכטנשטיין, אולם נפרדה ממנו ב-1953 ונישאה שנית, לד"ר יעקב קוז'נייבסקה, אף הוא יהודי. בשנת 1957 עלתה המשפחה ארצה, מבחינתם ארץ הקודש ושמם כיום עוברת לכורזים.

קרובת משפחה של הניצולים כותבת שאין לדבר כאן על תמורה כספית, כי היו להלנה הורים עשירים ולכן היה באפשרותה גם לעזור כספית לנזקקים. רגש הרחמים היה מפותח למדי אצל אישה זו, ובשל תכונה זו הייתה מוכנה להקריב את עצמה ולסכן את חייה. "הכול למען הזולת...רגש הרחמים ורגשות אחרים הביאו אותה לידי החלטה להינשא לאדם ליכטנשטיין". בארץ חיים אחדים מניצוליה.

לכבודה של הלנה ישנו עץ ביד ושם וגם נערך שם טקס לכבודה.

הלנה הוכרזה כחסידת אומות עולם ב22 לדצמבר 1964.

חלק מהאנשים שאותם הצילה הלנה:

Lichtenstein, Liliental, Justyna

Liliental, Natan

Liliental, Józef

Wahl, First name unknown

Wahl, Anna

Wahl, Krystyna

Szretter, Maksymilian

Eisenstadt, Janina

הלנה קוז'נייבסקה- כורזים נפטרה בי"ט בתשרי תשנ"ח ב20/10/1997. בת 75 בפטירתה, נקברה בבית העלמין קריית שאול.

 

 

  

   

 

http://www.infocenters.co.il/gfh/multimedia/GFH/0000028085/0000028085_1_web.jpg

התצלום מ-1943. הלנה קוז'נייבסקה לבושה בבגדי אבל לאחר שדודה, יוליוש צ'חנובסקי (Juliusz Cziechanowski), שנעזר בהצלת משפחות יהודיות, נרצח בידי הגרמנים ב- 1942 בוורשה.

  

  

חסידת אומות העולם הלנה קוז'נייבסקה - כורזים עם יוז'יו וישנייבסקי ומשפחתו .

חסידת אומות העולם הלנה קוז'נייבסקה כורזים עם יוז'יו וישנייבסקי ומשפחתו. יוז'יו הוא בנה של סטניה  (יוסטינה וישנייבסקה – ליכטנשטיין) צעירה יהודייה אותה הצילו בני הזוג קוז'נייבסקה בפולין. צולם בשדרת חסידי אומות העולם ב"יד ושם" בירושלים, ליד עץ אותו נטעה הלנה קוז'נייבסקה ב - 1986 .

 

Tree in Honor of Korazim Helenagravestone of Helena Korazim at Kiriat Shaul Cemetery in Tel Aviv

 

מימין- השלט ליד העץ לכבודה של הלנה ביד ושם. משמאל- קברה.

 

Helena Korzeniewska    

KorzeniewskaKorazim, Helena

 

 

ביבליוגרפיה:

  • אתר לוחמי הגטאות
  • אתר יד ושם, מספר התיק של הלנה ביד ושם הוא 77
  • מתוך "על סדר היום", משרד החינוך התרבות והספורט, מינהל חברה ונוער שנה רביעית, תשס"ד 2003, גיליון מספר 27, "קרן אור באפלה"

 

קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text