דף לכבוד / לזכר
שם מלא של הדמות המונצחת: גוטמן בן הילל בברסקי
*הקירבה שלי לדמות: גוטמן היה דוד של סבא שלי יורם אלרואי.
*תאריך פטירה: גוטמן נרצח בין 1941-1942
*מקום הלידה: גוטמן בברסקי נולד בעיירה ליד וילנה בליטא, בעיירה בשם פודברודג' היא לא ממש עיר ואיננה נמצאת כל מפת התיירות.
*עיסוק/מקצוע: גוטמן היה מזכיר בישיבה גדולה בליטא, לאחר מכן הוא ניהל את עסקי המשפחה, למשפחתו הייתה מעפייה.
*מקום המגורים במהלך המלחמה: גוטמן בברסקי במהלך המלחמה גר בפוד רוז.
*מקום הרצח ומועד הרצח:
על פי עדויות, כנראה הועבר ככל היהודים באיזור לגטו ווילנה ומשם נלקח לגיא ההריגה בפונאר ונורה בידי הנאצים ועושי דברם הליטאים. הרצח נעשה ביולי 1941 .
פונאר היה אתר השמדת המונים ליד וילנה. פונאר הוא מקום נופש מיוער, עשרה ק"מ מדרום לוילנה, על הכביש הראשי לגרודנו. בשנים 1940-1941 הכינו השלטונות הסובייטים במקום בורות ענקיים למכלי דלק, אך לא הספיקו להתקין את המכלים .
בתקופת הכיבוש בידי הגרמנים היתה פונאר על בורותיה מקום לרצח המונים של רבבות מיהודי וילנה והסביבה וכן של שבויי מלחמה סובייטים ואזרחים ממתנגדי הנאצים .
הקורבנות הובאו לפונאר ברגל, ברכב וברכבת, בקבוצות של מאות ואף אלפים, ונורו בבורות, בידי אנשי ס"ס ומשטרה גרמנים שהסתייעו במשתפי-פעולה ליטאים. רצח המוני היהודים בפונאר החל בסוף יוני-תחילת יולי 1941 ונמשך עד תחילת יולי 1944. תחילה נקברו הנרצחים בבורות שבמקום, בספטמבר 1943 החלו לפתוח את הבורות ולשרוף את גוויות הנרצחים כדי למחוק את עקבות הפשע. בשריפת הגוויות הועסקו כ-80 אסירים יהודים. בליל 15 באפריל 1944 ביצעו אסירי פונאר בריחה נועזת, רובם נהרגו במקום, אך 15 מהם הצליחו להימלט ולהצטרף לפרטיזנים ביערות רודניקי לפי הערכות שונות נרצחו בפונאר 70,000 עד 100,000 נפש, רובם המכריע יהודים. פונאר היה אתר הרצח המרכזי של יהודי וילנה והסביבה.
* סיפורה של הדמות לפני המלחמה:
גוטמן בבית ספרו נחשב לתלמיד חכם מאוד , הוא היה העילוי של המשפחה מכל הילדים.
לאחר מכן הוא התמנה למזכיר הישיבה, הוא ידע עברית שוטפת וההתכתבות שלו לארץ הייתה בעברית.
לפני המלחמה גוטמן היה מזכיר הישיבה הדתית בליטא ולאחר מכן נכנס לעסקי המשפחה, הוא לא עלה לארץ כדי למכור את הנכסים שהיו לו בין היתר את המאפייה. הוא לא הספיק לעשות זאת בגלל המלחמה. נולדו לגוטמן ב1938 תאומים בן ובת, לבן שלו קראו הילל משה ולבת חיה פיגר. ב1937 גוטמן התחתן,שם אישתו היה צילה בברסקי.