EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
ברנרד נוישטט
1928-
יוצר הדף: עדן מודעי קשר לדף: קרוב משפחה
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

ברנרד יששכר נוישטט, "ברני", נולד בתאריך יח' בכסלו תרפט, האחד בדצמבר 1928 בהמבורג, גרמניה

ברני נולד ללאו (אריה יהודה) והני (הנרייט לבית אשל?) והיה הצעיר מחמישה אחים. המשפחה הייתה משפחה עשירה מאוד, בעלת בנקים, רשת בתי קפה ומפעלים, וחיה בבית אחוזה גדול בהמבורג.

 

המבורג היא עיר מדינה- אחת משש עשרה המדינות המרכיבות את גרמניה. זוהי העיר השנייה בגודלה בגרמניה והיא מתפרשת על פני שטח של  755 קמ"ר. בתקופת הרפובליקה מנתה הקהילה היהודית בהמבורג  21,749 יהודים. בתחילת השלטון- הנאצי 16,885 יהודים, ובסוף המלחמה- 1200 יהודים, שרק קומץ מהם היו חלק מקהילת המבורג המקורית.

 

לפני המלחמה ברני למד בבית הספר "תלמוד תורה", אשר יוסד בשנת 1805 ע"י מנחם מנדל פרנקפורט כבית ספר יסודי. בעקבות  תהליכי חילון הורחבו בבית הספר המקצועות החילוניים, ובשנת 1869 הפך בית הספר גם לעל יסודי, כך שהתקיימו בו 9 שנות לימוד. בשנת 1921 נוהל בית הספר ע"י קרליבך, שהנהיג את לימודי העברית והחינוך בדרכי נועם.

בשנת 1933 לאחר שהוחלו שתקנות וחוקי הנאצים נדרשו כל בתי הספר בהמבורג להעביר את תלמידיהם ל"תלמוד תורה".

 

בעוד שאחיו התפזרו ברחבי אירופה, ואחיו השני משה מקס , סבא רבא שלי, עלה לארץ, ברני נשאר עם הוריו בהמבורג.

 

החל משנת 38' קיימת אי ודאות בנוגע לקורותיו של ברני.

                                                                                        

גרסה אחת טוענת כי ברני יצא בנובמבר 1938 עם ה"קינדרטרנספורט" – טרנספורט שלקח כאלף ילדים מהמבורג במטרה להוציאם משטחי השלטון של הנאצים וע"י כך להצילם. ברני עבר לגור באמסטרדם, הולנד, עם סאלו פלורשם (  florsheim), שהיה בן דודה של הני- אווה פלורשם, אשתו, ושני בני דודיו. זמן מה לאחר המעבר להולנד נשלחו כולם לווסטרבורק, מחנה המעבר המשטרתי ליהודים אותו הקימו הנאצים.  שם נאספו יהודי הולנד לפני השילוח למחנות ההשמדה והריכוז שב"מזרח".

באוקטובר 1944 הגיע ברני  לגטו טרזינשטט.

 

 

 

 

 

הגרסה האחרת טוענת כי ברני לא עלה על ה"קינדרטרנספורט" ונשאר עם הוריו בהמבורג. הטענה היא כי בשנת 1940 עוד  שלחו גלוית מזל טוב לרגל חתונתו של משה מקס. הגלויה נחתמה על ידי שלושתם וזו הוכחה די מבוססת, אולם דווקא הסיפור על הולנד הוא המוכר במשפחה ולא הצלחתי למצוא את הגלויה המדוברת. לאחר שאמו נשלחה למחנה ריגה בתאריך השישה בדצמבר 1941 ,יחד עם דודתו, ורה נוישטט, עבר ברני לגור אצל משפחת פלורשם  בהמבורג. בחמישה עשר ביולי 1942 נלקחו כולם בטרנספורט, שיצא מהמבורג לגטו טרזינשטט.

 

 

ברני עבר לגטו טריזנשטט, אשר הוקם בעיר טרזין – עיר מבצר בצפון מערב צ'כיה. בגטו חיו כ140,000 יהודים. טרזינשטט היה "גטו לדוגמא", אליו הביאו הנאצים עיתונאים ומנהיגים מכל העולם כדי להראות כיצד מתנהלים חייהם של היהודים ברייך השלישי ולהסוות את ההשמדה הרצחנית והמכנית בה עסקו– הנאצים בנו חנויות ובתי קפה, ספריה גדולה, תאטרון, קיימו הרצאות וחוגים עיוניים ליהודים, אפשרו את חיי הדת ללא מגבלות רשמיות. לפני הבאת העיתונאים הם הוציאו טרנספורטים לאושוויץ כדי למנוע תחושה של צפיפות. כל מגע של העיתונאים עם האוכלוסייה היה מבוקר ע"י הנאצים.

 

כאשר פדו בכסף את בן דודו מהמחנה, ברני נתן לו תמונה עליה נכתב שמו, תאריך לידתו והמשפט "אל תשכחו אותי".

 

ביום כיפור 1944 שנת 1945 (גם לגבי פרט זה קיימת אי וודאות) ברני נשלח למחנה ההשמדה אושוויץ- בירקנאו, שם נרצח בתא הגזים.

 

ברנרד יששכר נוישטט היה היחיד מחמשת אחיו, שנספה במהלך מלחמת העולם השנייה. הוא היה בן שש עשרה שנים בלבד.

 

קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text