דף לכבוד / לזכר
ולד בלאחווה שבבלרוס בשנת 1926 לפסיה ויצחק, שהיה סוחר יערות ובעל מנסרה וטחנת קמח, בלַחוָוה שבדרום בֶּלָרוּס.
היה הבן הצעיר במשפחה שבה ארבעה ילדים. עוד בשנת 1940 אסרו הסובייטים את אביו יצחק באשמת היותו בורגני ופעיל ציוני. הוא נשלח לקזחסטן, שם שוחרר בשנת 1941, אך נשאר באורל עד תום המלחמה.
ביולי 1941 נכבשה העיירה על ידי הנאצים. למחרת הצטוו היהודים להקים "יוּדֶנרָאט", ללכת עם טלאי צהוב ולהתחיל בעבודות כפייה. לאחר כתשעה חודשים, בערב פסח 1942, רוכזו כל יהודי העיירה (כאלפיים) בגטו מצומצם שכלל 43 בתים בלבד. קופל הועסק בעבודות פרך והוא בן ארבע עשרה וחצי.
משה, אחיו, היה פעיל במחתרת בגטו. ב-3 בספטמבר 1942, , כאשר הגיעו הגרמנים לחסל את יהודי לחווא, פרץ מרד ביוזמת המחתרת. משה הרג חייל גרמני, אך גם הוא עצמו נהרג. אלחנן, אח אחר, ברח מן הגטו אך רצחו אותו פרטיזנים רוסיים. פסיה, אמו, ואידה אחותו נרצחו בגטו.
שבעה גרמנים נהרגו וכ-16 נפצעו. היהודים ניצלו את ההזדמנות ופרצו את גדרות הגטו ואת השער. תחת מטר האש ברחו כ-600 יהודים, וביניהם זקנים, נשים וטף. רק כ- 150 איש הצליחו להגיע לביצות ולאחר מכן להצטרף לשורות הפרטיזנים.
הוא הצליח להימלט ונדד ביערות. הוא ניסה להתקבל לקבוצה פרטיזנית סובייטית כלשהי, מאותן שפעלו באזור, אך מפאת גילו הצעיר והיותו חסר נשק - נדחה. רק בקיץ של שנת 1943 צורף לאחת היחידות הפרטיזניות שהיו תחת פיקודו של הגנרל קומרוב (Komarov) והשתתף בפעולות הקרביות שביצעה יחידתו. באביב 1944 עבר לשורות הפרטיזנים שבפיקוד גנרל קובפק (Kovpak) ובמסגרת זאת המשיך ללחום נגד הנאצים ועוזריהם באזורי פולסיה ווהלין.
עם חיסול היחידה התנדב לצבא האדום ונלחם בצבא גרמניה הנסוג עד למיגורם הסופי. הוא זכה לדרגת קצונה בצבא הסובייטי, ועם תום המלחמה נטש את הצבא האדום וניסה להגיע לארץ ישראל.
הוא עבר דרך חתחתים במסעו בפולין, באוסטריה ובגרמניה. בפולין הצטרף לתנועת דרור ולאחר מכן לתנועת הנוער של בית"ר. קופל עלה על אוניית המעפילים "לנגב" אולם גורש עם כל נוסעיה לקפריסין. לבסוף הוא הגיע לישראל בשנת 1948, התגייס לצה"ל , בו שירת בחיל התותחנים עד דרגת רב סרן.
פעל רבות להנציח את פעילות הפרטיזנים, בהקמת האנדרטה לפרטיזנים בלטרון והוצאת הספר "פרטיזנים מספרים", עם אלכסנדר בוגן ואברהם ביבר. את סיפורו האישי כתב בספרו "נגזר לחיים" (בהוצאת משרד הביטחון-ההוצאה לאור, תשנ"ט-1999).
נפטר בשנת 2009