EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
סוזן לאופר
1923
יוצר הדף: עומר וירשובסקי קשר לדף: חבר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
סיפור חיים

סקשפהרוואר היתה עיר קטנה שנמצאה במרחק כשעה מחוץ לבודפשט . חלק ניכר מאוכלוסיית העיר היה דוברת  גרמנית, אך עם הזמן גברה ההשפעה ההונגרית. הקהילה היהודית הוקמה באופן רשמי באמצע המאה ה – 19 תוך קבלת הכרה ממועצת העיר. שנים לאחר מכן חלה הפרדה בתוך הקהילה היהודית ונוצר פילוג בין היהודים האורתודוקסים לבין היהודים המודרניים יותר – הקהילה הנאולוגית. היהודים היוו מעל 10% מהאוכלוסיה בעיר.

בניגוד להתפתחות המהירה מאוד של בודפשט עצמה, התפתחה סקשפהרוואר בצורה איטית הרבה יותר ובין 2 מלחמות העולם החלה תנופת פיתוח עם הקמתם של מספר מפעלים גדולים בעיר.

סוזן נולדה כבת יחידה להורים בורגנים ואמידים. לפני המלחמה למדה בבית הספר של הקהילה היהודית ובחגים היו היא והוריה מבקרים בבית הכנסת. הם חיו חיים נוחים וסביבתה לא היתה שונה מזו של נערות נוצריות בנות גילה.

בתחילת גיל ההתבגרות הכירה בבית הספר את יאנוש (ג'ון) לאופר, גם הוא ילד יחיד במשפחתו, שהיה מבוגר ממנה בשנתיים, והם הפכו במהרה לסיפור אהבה למרות גילם הצעיר. סוזן מספרת כי הוריה לא היו מרוצים מהקשר, כאופייני להורים, אך היא תמיד חיפשה סיבות להתחמק מהבית ומן הלימודים על מנת להיפגש עמו. בטרם פרוץ המלחמה ובשל דאגתה של משפחת לאופר מהמצב הפוליטי, שלחו הוריו של יאנוש אותו לגור עם קרובי משפחה בלואיזיאנה בארה"ב. סוזן הייתה שבורת לב ומפוחדת, אך להוריה לא היו קרובים בארה"ב, שיכלו להשיג עבורם אשרת הגירה, והיא נותרה בעיר סקשפהרוואר.

  • סיפורה של סוזן במהלך המלחמה- בתקופת מלחמת העולם השנייה הפכה העיר סקשפהרוואר למרכז תעבורה של עובדי כפייה. כ-12,000 מיהודי העיר והסביבה הועסקו בעבודות כפיה בחוות הסביבה בעוד שאר התושבים היהודים נשלחו אל מחוץ להונגריה.

סוזן ומשפחתה, כמו גם הוריו של יאנוש, נלקחו בשנת 1941 לעבודה בתתי- מחנות ריכוז שהוקמו סביב מחנה הריכוז גרוס רוזן. כח העבודה שלהם נוצל לצורכי כלכלת המלחמה של גרמניה. היהודים פוזרו בין תתי- מחנות רבים, כך שכמעט מיידית נותק הקשר בין משפחות אולמן ולאופר, אך לתקופה קצרה. סוזן נמצאה יחד עם הוריה והייתה מוקפת בזמן עבודתה במספר רב של נשים. תנאי החיים והעבודה היו קשים ובלתי אנושיים. נוסף לעבודה המתישה במחצבה ובבניית המחנה הם נוצלו לעבודות מיוחדות שונות בשעות הפנאי. בשל גילה הצעיר הופרדה סוזן מהוריה בשנת 1942. למיטב ידיעתה חלו הוריה ולאחר שלא זכו לטיפול רפואי, נשלחו לאושוויץ ויותר היא לא ראתה אותם. סוזן עצמה נשלחה למחנה הריכוז פרשניץ, שהיה מחנה לנשים בלבד.

בתחילת שנת 1945, עם חיסול תתי-המחנות, נשלחה סוזן לאושוויץ שם "זכתה", בשל מראה הנאה, לעבודה בבית אחד הקצינים. היא הועסקה בבישול ובניקיונות. בסיום המלחמה שוחררה ממחנה הריכוז ע"י כוחות הברית.

  • מה ארע לסוזן אחרי המלחמה- בסיום המלחמה משנודע לג'ון לאופר על מות הוריו והוא כעת סטודנט לדוקטורט בהנדסה באוניברסיטת Caltech שבקליפורניה, החליט לנסוע לאירופה השסועה ולמצוא את אהבת ילדותו, סוזן. באמצעים דלים אך בנחישות מרובה, הוא תר אחריה במשך מספר חודשים, ולבסוף לאתר אותה בשובה להונגריה. הוא נשא אותה לאישה ויחד עמו נסעו לארה"ב. הם השתקעו בפסדינה, קליפורניה (מחוז לוס אנג'לס), בסמיכות למכון הטכנולוגי של קליפורניה, שם סיים ג'ון את הדוקטורט שלו בשנת 1948. סוזן הפכה לעקרת בית ולאשת חברה פעילה, בעיקר בתחום התזמורת הקאמרית של פסדינה, שלה ארגנה מספר רב של ערבי התרמה. לזוג נולדו 2 ילדים, קארן ואריק, החיים עד היום בקרבה לאמם. למרות הרקע ההיסטורי של בני הזוג, הם חיו בשלווה וללא מרירות עד למותו הפתאומי של ג'ון בשנת 1983 (התקף לב בעת משחק טניס). סוזן נותרה אלמנה מתוך בחירה ואהבתה הגדולה לג'ון.
קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text