EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
יצחק צוקרמן
1915-1981
יוצר הדף: ירדן גדיש קשר לדף:
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים
    •     יצחק צוקרמן המכונה אנטק, נולד בווילנה, ליטא, למשפחה מסורתית. בן לשמעון ורבקה. מגיל צעיר היה ציוני והתעניין בספרות עברית ויידיש. הוא למד בגימנסיה העברית בעיר, ולאחר שסיים את לימודיו הצטרף לתנועת הנוער הציונית "החלוץ הצעיר". בשנת 1936 עבר לורשה במסגרת "מרכז החלוץ", וב- 1938 מונה לאחד משני המזכירים הכללים של תנועת הנוער המאוחדת "דרור החלוץ". הוא האמין בחינוך נוער ברוח ציונית, סוציאליסטית וחלוצית.

       

    • בספטמבר 1939 עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הגיע צוקרמן לוורשה, ועם חבריו, מפעילי 'החלוץ', עזב לשטחי המזרח שנתפסו בידי ברית-המועצות,שם עסק בארגון מסגרת תנועתית במחתרת.


    באפריל 1940 עבר לשטח הכיבוש הגרמני במטרה לפתח שם את הפעולה במחתרת. הוא הפך לאחד המנהיגים הבולטים של המחתרת בוורשה ובפולין כולה, נמנה עם יוזמי עיתונות המחתרת ועורכיה, ארגן סמינרים וכנסים חשאיים וכן ארגן את הגימנסיה של תנועת 'דרור', עיצב את דפוסי הפעילות של התנועה במחתרת, ביקר באורח לא חוקי בגטאות בשטח הכיבוש הגרמני, היה פעיל בהתארגנות ובהכוונה של הסניפים והתאים של תנועתו בערי-השדה ובארגון הכשרות בתנאי המחתרת.    הוא קשר קשרים עם אישי ציבור רבים, והשתתף בייסוד מסגרות תיאום עם פלגים אחרים של נוער הפעיל באורח לא חוקי, בינהם ה'שומר הצעיר'. 
    באותה תקופה נשא לאשה את צביה לובטקין והיא היתה לרעייתו ולשותפתו למפעלים ולמאבק .

    עם תחילת הגירוש הגדול מוורשה, ב-22 ביולי 1942, התכנסה בדחיפות קבוצה של פעילי ציבור בגטו, וצוקרמן תבע מהם בשם תנועות 'החלוץ' לצאת לרחובות ולהתנגד בכוח ללכידת היהודים, אך הצעתו נדחתה. 

    ב-28 ביולי השתתף צוקרמן בפגישה מצומצמת של ראשי שלוש תנועות החלוציות – ה'שומר הצעיר', 'דרור' ו'עקיבא' – ובה הוחלט על הקמת ה'הארגון היהודי הלוחם' (אי"ל). צוקרמן נבחר לחבר המיפקדה של הארגון. הוא היה אחראי לחימוש, חבר הנשיאות של הוועד היהודי הלאומי ומזכיר וועדת התיאום.
    הארגון לא הצליח לבצע פעולות התנגדות מקיפות בגטו בזמן הגירוש, אך שמר על גרעין פעילים נאמן והפיץ את רעיון ההתנגדות החמושה וההתארגנות לקראתה גם בגטאות אחרים.
    בדצמבר   1942יצא צוקרמן בשליחות האי"ל לקרקוב לדון עם אנשי תנועת ההתנגדות שם על דרכי פעולה. צוקרמן השתתף בתכנון מבצע "בוהמיה", מתקפה מתוכננת שבוצעה על בית הקפה "בוהמיה" בקרקוב, שם ישבו דרך קבע קצינים גרמניים. הוא נפצע ברגלו ובקושי הצליח לשוב לוורשה.
    לאחר נפילתו של  מרדכי אנילביץ' בחודש  מאי   1943 , מונה צוקרמן למפקד אי"ל, עמד בראש כל הארגונים היהודיים הלוחמים בערי פולין ופיקד על יחידת לוחמים יהודית בימי המרד הפולני של שנת 1944 .
    בימי המרד ניסה צוקרמן להעביר נשק ללוחמים, ובימי הקרב האחרונים עסקו הוא וחברים אחרים של הארגון בשיגור משלחת הצלה,  שחדרה דרך תעלות הביוב לגטו הבוער .
    גם לאחר דיכוי המרד המשיך צוקרמן בלחימה, ואף עמד בראש אנשיו בפלוגה שלחמה לצד "הארמייה לודובה במהלך  מרד ורשה באוגוסט   1944, שבו פיקד על קבוצת לוחמים יהודים משרידי המחתרת וה"ארגון היהודי הלוחם".

    בינואר 1945 שוחררו צוקרמן ואשתו צביה בידי הצבא הסובייטי, ומיד נרתמו לעבודה בקרב 'שארית הפליטה' של יהודי פולין. צוקרמן נמנה עם משקמי התנועה החלוצית והודות לקשרים שיצר במלחמה עם רבים מראשי המחתרת בשמאל הפולני יצא לפועל מבצע בו יצאו המוני יהודים מפולין בשנים 1946-1947- "ה'בריחה " .

    במידה והדמות ניצלה- מה ארע לה אחרי המלחמה; לאן היגרה; מתי וכיצד

    לאחר המלחמה עלה יצחק לארץ באפריל   1947  באוניית הנוסעים  "קורינתיה". הוא היה פעיל בהנצחת פעולות "הארגון היהודי הלוחם" ובשימור מורשת הגבורה של הפועלים במסגרתו .
    צוקרמן היה ממקימי קיבוץ  לוחמי הגיטאות בגליל המערבי  והקים בו את מוזיאון  בית לוחמי הגטאות  להנצחת השואה, הגבורה והמרד. בנוסף, המרכז הלימודי  בבית לוחמי הגטאות הוקדש לזכר הזוג צביה ויצחק צוקרמן ונושא את שמם - "המרכז הלימודי ע"ש צביה ויצחק צוקרמן".

    ב1947 נולד הבן,שמעון, וב-1949 נולדה בתם,יעל.
    (נכדתו, רוני צוקרמן, היא האישה הראשונה אשר סיימה את קורס הטיס של  חיל האוויר הישראלי  במגמת קרב בשנת 2001)!

    בשנת 1961 העיד במשפט אייכמן   . צוקרמן הקריא במשפט  את המכתב האחרון שקיבל ממרדכי אנילביץ ' ביום  23 באפריל  1943 בזמן הקרבות בגטו.

     

    ב -1967 השתתפו הוא ואשתו צביה לובטקין בהקמת  התנועה למען ארץ ישראל השלמה ."

    יצחק צוקרמן נפטר בשנת 1981.  בן 66 היה במותו. הוא נקבר בקיבוצו לוחמי הגטאות.

    ספריו שעסקו בלחימה היהודית בגטאות יצאו לאור לאחר מותו:
    קאפיטלען פון עיזבון   -פרקים מן העזבון, בגיטו ובמרד   ;יציאת פולין: על "הבריחה" ועל שיקום התנועה החלוצית   ;שבע השנים ההן: 1939–1946   


קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text