EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
אורי אלוש
1931
יוצר הדף: ילי אלוש בקר קשר לדף: סבא/תא
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
סיפור חיים

עבודה על סבי בתקופת השואה

אורי- הנרי אלוש יב"ל

ולסבתי יעל אלוש דגני ז"ל

מגיש:ילי אלוש

קצת על יהדות תוניסיה-

יהדות תוניסיה היא קהילה יהודית באזור תוניסיה, שבצפון אפריקה, המאופיינת בשורשים הטרוגניים, כולל חלקים שקורותיהם קדומים מאד. במלחמת העולם השנייה נפגעו יהודי תוניסיה עקב שיתוף פעולה בין משטר וישי וגרמניה, אולם המצב הפך נואש באמת בנובמבר 1942 כאשר גרמניה הנאצית תפסה את השלטון בתוניסיה, באופן ישיר, במקום ממשלת וישי ששלטה במדינה עד אז. בתוניסיה חיו כמאה אלף יהודים ומיד עם הכפפתה של תוניסיה לשלטון הנאצי הישיר, הם חוייבו לענוד את הטלאי הצהוב והחלה ההתעללות בהם. כ260 יהודים נהרגו במחנות עבודה, שאליהם נשלחו אלפים. חלקם נרצחו בבתיהם או ב"צעדות מוות" ואחרים מתו מרעב או נהרגו בהפצצות.

סבי בתקופת השואה -  

סבי, אורי הנרי אלוש, נולד ב 18.8.1931 בעיר גאבס, שבתונסיה למשפחה יהודית ענייה (למרות שאבא של אימו היה יהודי עשיר). לסבי היו 10 אחים, אשר רובם נפטרו בגיל צעיר וסבי אף לא זכה להכיר את אחיו הבכור.

 הוריו של סבי

מגיל צעיר, סבי פרנס את משפחתו ועבד עם אביו בעבודות שונות ובנוסף תמך ועזר למשפחה .

סבי הלך לבית ספר עממי ולמד את מקצועות הלימוד הרגילים כמו חשבון,כתיבה וקריאה,היסטוריה,צרפתית וכו'. בשנים שלפני המלחמה (1936) היו פרעות מצד הערבים נגד היהודים. הערבים פרצו לחנויות של יהודים ולפעמים ההתקלויות איתם נגמרו  גם במקרי רצח.

עם עליית השלטון הנאצי, כאשר סבי היה בן 8 בלבד ומכיוון שמשפחתו חששה שהנאצים יגיעו לגאבס, ברחה המשפחה בסיועו של הדוד, לעיר סבייטלה שבצפון תוניסיה.

בסבייטלה לא היו בתי ספר ולכן סבי הלך ללמוד בישיבה בבית כנסת. החודשים עברו, ומשלא קרה דבר בגאבס,

לאחר  החליטה המשפחה לחזור העירה, לביתה. אחרי 3 שנים של שקט יחסי, בהן הלך סבי לבית ספר והכל התנהל בשגרה, הגיעו הנאצים.

בשנת 1942 הנאצים נכנסו לגאבס והערבים שיתפו איתם פעולה.  מצבם של היהודים הורע והפיקוח עליהם עבר למפקדה הגרמנית , שהתעמרה בהם. הם סגרו את כל החנויות שלהם, לא אפשרו להם להתפרנס והחריבו את הכלכלה היהודית. הם לא אפשרו להם לקנות אוכל או בגדים. הכל היה מוקצב לפי הגרמנים. הם לקחו חלק מהאוכלוסיה היהודית בגאבס לעבודות שונות. בין היהודים שנלקחו היה אחיו של סבי. בנוסף הגרמנים בזזו את רכוש היהודים ולקחו מהם תכשיטים ודברים יקרי ערך. השנאה נגד היהודים גברה וגם היחסים עם הערבים החריפו. הבית בו התגורר סבי היה ליד מחסן אספקת המזון של הגרמנים, שם עבדה אמו של סבי בניקיון המחסן ובניקיון  מפקדות הגרמנים. בסוף כל יום עבודה, היתה אמו של סבי מלקטת שאריות של מזון שהיו על הרצפה ומשתמשת בהם להכנת ארוחה לילדיה הרעבים.

סבי זוכר שבאחד מן הימים הגיע הגנרל רומל (אחד המפקדים הבכירים של גרמניה שפיקד על הכוחות שפלשו לצפון אפריקה) שבא לראות איך הגרמנים מתנהלים בגאבס. מכיוון שהאנגלים ידעו זאת הם הפציצו את המלון שבו שהה הגנרל רק שהם לא פגעו בכלל מלון ובטעות הפציצו את כל החנויות באזור ליד המלון.

אחרי שישה חודשים בהם הנאצים שלטו בגאבס כבשו אותם הבריטים ונשארו שם שנתיים. עם כיבוש הבריטים היה שקט יחסי אבל עדיין היהודים לא חזרו לחיים נורמלים וחיו בצנע. בתום המלחמה חזר סבי לבית ספר ומכיוון שהמצב הכלכלי של משפחתו היה קשה מאד, נאלץ לעזוב את בית ספר ולפרנס את בני משפחתו. היות והיה מוכשר מאד ובעל ידיים טובות,  עבד סבי בתור חשמלאי מגיל 15 ובגיל 16 עשה עבודות אינסטלציה בבתים למרות שבחיים לא למד זאת בבית הספר. בערבים היה הולך לתנועת נוער יהודית  (תנועה זאת נקראה "צעירי ציון"). בתנועה למד סבי הגנה עצמית מפני הערבים שהיו בתוניס.

תעודת חשמלאי שקיבל בגאבס

בשנת 1948 סבי עזב עם הוריו בספינה שלקחה אותם למרסיי ולאחר מכן לארץ. במרסיי הפרידו בין סבי להוריו ואותו העלו לארץ וההורים שלו נשארו במרסיי (הוריו הגיעו מאוחר יותר ארצה). אחרי שסבי הגיע לארץ גייסו אותו לצבא ושם התאמן אימונים קרביים ולאחר מכן הלך ללמוד מקצוע צבאי והפך למכונאי טנקים וכך שירת סבי בצבא. לאחר מכן עבד במפעלי ים המלח כ40 שנה והתנדב בבית חולים סורוקה 8 שנים. סבי גם התנדב ביד שרה עד לפני מספר שנים .

   תעודת עובד מצטיין

תעודה עובד מצטיין שקיבל סבי ממפעלי ים המלח ותמונה של סבי בעבודותו במפעלי ים המלח

סבי הכיר את סבתי כבר בשכונה בגאבס בתור נער (כאשר היא הייתה רק בת 5) והם נפגשו בארץ מאוחר יותר הקשר ביניהם התפתח עם השנים סבתי נפטרה לפני שנתיים ז"ל.  

תמונה של סבי וסבתי ביחד

בשנת 1961 התחתנו סבי וסבתי ועברו לגור יחד בדימונה, שם נולדו ניתאי (דודי) ויניר (אבי). בשנת 72 אחרי שסבי סיים פרויקט באשדוד עברו לגור בבאר שבע בעומר ושם נולד דני (דודי הנוסף). כיום סבי סבא ל 7 נכדים (ביניהם אני).

   

תמונה של משפחתי עם משפחה של בן דוד שלי

ביבליוגרפיה-

ויקפדיה-יהדות תונסיה https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%94%D7%93%D7%95%D7%AA_%D7%AA%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%A1%D7%99%D7%94

ראיון עם סבי

מסמך שמצאתי בבית סבי מהתקופה בגאבס

היומן הנדיר שמספק הצצה לחיי יהודי תוניסיה בזמן השואה-וואלה

https://news.walla.co.il/item/2846169 

תמונות מבית סבי

קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text