דף לכבוד / לזכר
S-a născut în comuna Vama, la 17 mai 1921, ca cel mai mic fiu al lui Olga și Ignacz Spitz .Frații Spitz au fost – Laci, Bandi, Odi și Gyuri.
Din cauza situației materiale de acasă a fost trimis la sora mamei – Lilike – la Budapesta, care nu a avut copii . Acolo a absolvit liceul și și-a luat diploma de bacalaureat.
Intre timp familia Spitz s-a mutat la București, unde tatăl familiei a decedat în 1939.
Vremurile erau tulburi. 1940 – Dictatul de la Viena. Transilvania retrocedată Ungariei. Mătușa Lilike e sfătuită ca tânărul Gyuri să se reunească cu familia. Acțiune, care s-a dovedit nicidecum simplă. Timp de 30 de zile a petrecut la graniță, o noapte pe teritoriul României și una pe teritoriul Ungariei. Născut în Romania, crescut în Ungaria. Suspectat de ambele părți. In cele din urmă a fost arestat și dus la arestul local din orașul de frontiera român Arad. Rudele de la Budapesta au găsit ”drumul” pentru rezolvarea situației și i-au transmis că a doua zi când va fi luat la interogatoriu i se va ivi ocazia să evadeze și i s-a comunicat o adresă din oraș, unde urma să fie ajutat. Intr-adevăr in timpul audierii, comisarul de poliție l-a lăsat singur in cameră. Nu i-a fost ușor să-și învingă frica, dar a făcut-o și i-a găsit pe cei care i-au cumpărat bilet și l-au pus pe trenul spre București. Nici călătoria asta n-a fost lipsită de pericole, in condițiile in care Gyuri nu vorbea limba română și era un evadat.
Stabilirea la București l-a salvat de atrocitățile pe care le-au suferit evreii din Ungaria.
A făcut muncă forțată in București.
După război s-a stabilit în Satu Mare, unde a cunoscut-o pe Szekely Rozsi, cu care s-a căsătorit și li s-a născut unica fiică – Gabi.