EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
שלמה גלזר
1898-1942
יוצר הדף: גל זלכה קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

עדותו של יוסף גלזר

זאת עדותו וסיפורו של יוסף גלזר , שמו הפולני יוזק אך אני מכיר אותו כסבא .

סיפורו של יוזק מתחיל בילדותו , הוא נולד ב24 לאוגוסט 1924 בעיר פשמישל המצויה בגליציה המזרחית בדרום מזרח פולין , בעיר היו ב-1939 כ-200,00 יהודים  יוזק היה בן לשלמה והלה , הוא היה הבן הבכור , הייתה לו אחות בשם צילה ואח בשם איזו' (=יצחק) , אביו עסק במסחר והכין אריזות של שקי בד ועץ וסיפק את האריזות לתחנת הקמח הגדולה בעיר .

בכיתה ג' יוזק הצטרף ל"שומר הצעיר" שבה היו פעילויות רבות , יוזק בצעירותו שיחק כדורגל בקבוצת "הגיבור".

כאשר פרצה המלחמה יוזק היה בן 15 , כאשר גרמניה כבשה את פולין פשמישל הייתה בשליטה סובייטית אך ביוני 1941 הגרמנים פלשו לעיר ואחרי מאבקים עם הסובייטים העיר הייתה בשליטה גרמנית.

ב14 ביולי 1942 הוקם בפשמישל גטו סגור המחייב את כל היהודים להיות בו, יוזק גר בגטו עם משפחתו , יוזק נלקח לעשות עבודות ב"חברת טוט" חברה לתחזוק כבישים וכד', זמן מה עבר ובסביבות ה-27 – 10 באוגוסט 1942, גורשו כ12000 יהודים לבלז'ץ , בגירוש זה יוזק נפרד ממשפחתו , יוזק לא רצה להפרד מהם אך אביו חייב אותו , יוזק נשאר לעבוד בשביל הצבא הגרמני , הידיעה על השמדת היהודים סופרה ע''י נהגי הרכבות שהסיעו את היהודים לבלז'ץ .יוזק סיפר שמשפחתו הובלה ברכבת בלילה לבלז'ץ ,כאשר הגיעו למחנה , ציוו הגרמנים על היהודים לקפוץ מהרכבת והם קפצו לתוך בורות עם סיד וכך מצאו את מותם ( סיפור זה סופר ליוזק על ידי נהגי הרכבות ) לפי "יד ושם" ההשמדה הייתה בתאי גזים. 

יוזק המשיך לגור בגטו , הגרמנים חיפשו אנשים לעבודה במפעל טנקים, יוזק נבחר לעבודה , במפעל עבד במשמרות של 24 שעות יחד עם עוד שלושה מחבריו . לאחר שמועות על המתקפה הרוסית וחיסול גטו ורשה והעברת המפעל, יוזק וחבריו החליטו שזה הזמן לברוח ,הם חפרו בור מתחת לגדר והצליחו לברוח אל היערות , ביערות קיבלו אוכל מכפרים שכנים , באחת הפעמים שהגיעו לכפרים הם נעצרו ותוחקרו ע''י חיילים מהצבא הרוסי . החיילים שלחו את יוזק וחבריו חזרה לכוון פשמישל , כאשר יוזק הגיעה לשכונתו הסתבר כי דבר לא נשאר , העיר הייתה הרוסה מהמלחמה. באותה תקופה העיר כבר הייתה בשליטת הרוסים והם חייבו את תושבי העיר להתגייס לצבאם וביניהם גם יוזק . בלית ברירה יוזק התגייס לצבא והיה לסגן משנה , בעקבות ניסיונותיו של יוזק להשיג כסף הוא נתפס בעבירת זיוף מסמכים. יוזק ברח מן הצבא עם חבריו והיה לעריק , הוא עלה על רכבת לכוון דרום פולין וחזר לפשמישל ,  מתוך 20,000 יהודים נותרו 300 יהודים בלבד מפשמישל.  במשפמישל יוזק נעצר והוכנס למעצר על עריקות , יוזק ישב במעצר מספר חודשים בתנאים טובים יותר משהיו לו עד כה .

ב- 9.5.1945 יוזק שמע שהמלחמה נגמרה והועברה הודעה לשחרר את העריקים , לאחר שברח מהתייצבות מיידית בורשה יוזק המשיך ללובלין ששם השאיר פרטים על משפחתו במפקדה יהודית וכשדפק בדלת פגש בחורה צעירה ( זאת תהיה לימים אשתו של יוזק מרים ) ושאל אותה האם זאת המפקדה ומרים ענתה לו שזהו ה"שומר הצעיר". יוזק ביקש להצטרף ל"שומר הצעיר" ודרך "השומר הצעיר" מרים ויוזק עלו לארץ. הם נסעו לאוסטריה וממנה עברו את האלפים ברגל לאיטליה שבה שהו 9 חודשים. ביום סגריר אחד, ללא הכנה, הודיעו להם כי הם עולים לארץ ישראל והם עלו על הספינה המפורסמת " אף על פי כן   . " ב-1947 , הם שטו במשך 11 ימים עד שהגיעו לחופי אלכסנדריה שבמצרים. שם נתקלו בספינות הבריטים שניסו למנוע מהם להגיע לחופי ישראל.  המעפילים נאבקו בבריטים אך הפסידו במאבקם , יוזק ומרים ומעפילי הספינה הועברו למחנות בקפריסין , בקפריסין  יוזק ומרים התחתנו .

לאחר זמן רב בקפריסין, יוזק סוף סוף סיים את מסעו ועלה ביחד עם אשתו מרים ב1.2.1949 לארץ ישראל. לאחר הזוועות שראה וחווה מצא יוזק פינה שקטה להתיישב בה ולהקים משפחה, ובכך יוזק שרד את השואה , יוזק הוא הניצול היחיד ממשפחתו אין לו קרובי משפחה כולם ניספו במהלך המלחמה .



קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text