EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
מרדכי רומקובסקי
1887-1944
יוצר הדף: בר קליפשטיין קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

http://lib.cet.ac.il/storage/items/14300_14399/0000014356/14356-M.jpgמרדכי חיים רומקובסקי ז"ל

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שם התלמיד המתעד: עומר קושמירסקי

כיתה: יא'9

 

מרדכי חיים רומקובסקי ז"ל , יו"ר היונדראט בגטו לודג' ,היה אחת הדמויות השנויות במחלוקת בתולדות המלחמה והגטו. המחשבה הנפוצה ביותר בקרב החוקרים על פעולותיו של רומקובסקי במהלך השואה  הינה האם שמח להתמנות ליו"ר היונדראט ,מכיוון שכך יכול היה  להציל את עצמו, או שבעצם עשה זאת כדי לנסות להשפיע ולהתחבר לשלטון הגרמני תוך כדי סיכון חייו על מנת להציל את יהודי לודג' ואת מקורביו בפרט. שאלה זו מתחברת באופן ישיר לאחת השאלות שמעסיקות ומעניינות אותי הכי הרבה מאז שהתחלנו לחקור לעומק את נושא השואה ,והיא – מדוע עזרו אנשי היונדראט לגרמנים לשלוט, להעביד ואף "להשתתף" ברצח אחיהם היהודים?

החלטתי לחקור את דרך התנהלותו של רומקובסקי ובכך לנסות למצוא רמזים ופתרונות לשאלה מורכבת זו.

חיים רומקובסקי נולד בכפר אילינו שבמחוז וליקיה לוקי שברוסיה בשנת 1877 (למרות חקירות ובדיקות רבות, מסתבר כי התאריך המדויק של הולדתו אינו ידוע עד עצם יום זה).בצעירותו עבר ללא משפחתו מרוסיה אל העיר לודג' יחד עם יהודים צעירים נוספים. התאקלמותו הייתה לא קלה מכיוון שבקושי ידע את השפה והירבה לדבר יידיש ולא פולנית, אך דמותו של חיים רומקובסקי מצטיירת כעקשנית ולא מוותרת בקלות  , על כן רומקובסקי נשאר בפולין והצליח להתאקלם על אף הקשיים הרבים. רומקובסקי ביקש להתפרנס בתחום הטקסטיל , ויש הטוענים כי בנוסף ניהל תוך שחיתות בית יתומים, שבו התייחס לילדים בזלזול ועבד לא מתוך אמונה ודאגה לילדים אלא מתוך בצע כסף.

חשוב לציין כי בשתי ההשקפות אין אף אזכור על פעילות משמעותית בתחום המדיני-פוליטי, מכאן שהיה אך ורק פוליטיקאי ציוני זוטר לפני המלחמה ,פעיל בתחום המדיני וחבר מפלגה ,אך לא יותר מכך. נוכח ציון העובדה כי היה פעיל ציוני "ממוצע " לפני המלחמה, חוזרת אלינו השאלה-מדוע דווקא הוא נבחר להיות יו"ר היונדראט?

אחד המקרים שיכולים להסביר מדוע דווקא הוא זה שנבחר להיות יושב הראש היונדראט בלודג'  הוא בחירתו לניהול הקהילה היהודית בלודג' בשנת 1937. עצם בחירתו מסבירה כי אמנם לא היה פעיל מדיני מכובד ומפורסם אך בקרב הקהילה היהודית בלודג' ומנהיגיה היה לאחד ממכובדי העיר, דמות מעוררת השראה ,שהצטיירה בעיני יהודי לודג' כמנהיג דגול. לכן, כנראה, לא נבחר סתם לראשות היונדראט בגטו לודג'. חשוב לציין כי לתפיסה זו מתנגדים הטוענים כי בחירתו לאחראי על הגטו מקרית לחלוטין.          

פעולותיו במהלך השואה

רומקובסקי קיים שלטון יחיד אבסולוטי בהיותו ראש היודנראט, ואף נאמר עליו כי "הקים מדינה בתוך מדינה,  ‏הוא אירגן מצעדי נוער לכבודו ותלה את תמונתו בבתי הספר . ידוע כי התנייד בגטו בכרכרה מפוארת, וכי בראש השנה  שלח כרטיסי ברכה  מעוטרים בדיוקנו. הוא הדפיס שטרי כסף ומטבעות שהיו  בגטו ואף הפיק בולים  עם דמות דיוקנו , הכול בחסות הנאצים .

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/1940_getto.jpg/250px-1940_getto.jpg

 

 

 

 

 

 


שטר של 50 מארק עם חתימתו של רומקובסקי ( אתר ויקיפדיה ).

רומקובסקי הקים משטרה יהודית, שמנעה בריחה וכניסה לגטו, וכן מנעה הברחת מזון אל תוך הגטו. פעולותיו גרמו לשנאה מצד היהודים בגטו כלפי היונדראט וכלפיו בפרט.

מן הצד השני טוענים רבים כי רומקובסקי לא ניסה לפגוע ביהודים ואף ניסה להגן עליהם ככל שיכול היה, אך קודם כל דאג לעצמו ועשה הכול על מנת להציל אותו ואת משפחתו. תפיסת עולמו  של רומקובסקי הייתה פשוטה – הוא טען כי אם ישתף פעולה עם הנאצים, הנאצים לא ירצו לפגוע בו. וכך היה-הוא תמיד גרר לעבודות קשות את יהודי הגטו על מנת להוביל את הגטו להיות גטו יצרני .הוא חשב כי העבודה תציל את הגטו ואותו בעיקר. אך עם הזמן הרבו הבעיות להגיע- בדצמבר 1941 החלו רשימות הגירושים לגטו, וכמובן, עליו הוטלה האחריות לקבוע מי לחיים ומי למוות. חשוב לציין כי גם כשהבין כי תוכן הרשימות הוא בעצם שילוח לגירוש למחנות ההשמדה-המשיך "למיין" את תושביו, מכיוון שחשש לחייו וניסה להציל את מי שנשאר.

הגירוש המפורסם ביותר היה גירוש ה-SPERRE , שבו גורשו כל ילדי הגטו מתחת לגיל 10 וזקני הגטו.

רומקובסקי כינס את תושבי הגטו ונאם בפניהם על מר גורלם-כמה מילים מן הנאום:

"מכה חמורה פגעה בגטו. הם מבקשים מאתנו לוותר על הטובים ביותר שיש לנו - הילדים והקשישים. הייתי ראוי שיהיה לי ילד משלי, אז נתתי את השנים הכי טובות בחיים שלי לילדים. אני כבר חייתי ונשמתי עם ילדים, אך אף פעם לא תיארתי לעצמי שאאלץ לספק את הקורבן הזה למזבח בידיים שלי. בגילי המבוגר, אני חייב להושיט את ידי ולהתחנן: אחים ואחיות! מסרו לי אותם! אבות ואמהות: תנו לי את ילדיכם ! "

קובץ:Rumkowski.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 


רומקובסקי נואם בגטו(אתר ויקיפדיה)

 

 

 

 

 

 

על מותו

ב-28 באוגוסט  1944 נשלח רומקובסקי לאושוויץ  עם אחרוני תושבי הגטו, שם נרצח, ככל הנראה, עוד באותו היום. גרסה אחת מספרת שמנהל גרמני, אותו הכיר מלודז', אמר לו ללכת למישהו באושוויץ ולהגיד את שמו, וכך עשה. האיש, לפי הסיפור, לקח אותו מהטור אל משרדו הפרטי וירה בו.

קיימת גרסה נוספת, שלפיה הוא נרצח  באושוויץ על ידי אסירים יהודים דווקא, כנקמה על שיתוף הפעולה עם הנאצים.

בסופו של דבר תכניתו של רומקובסקי לא הצליחה. שיתוף הפעולה שלו עם הנאצים העניק לו אך ורק עוד זמן ,אך הוא עצמו לא הצליח להינצל. אין תיעוד רשמי על גורל משפחתו, אך חוקרים סבורים כי מכיוון שהשמידו את כל אחרוני תושבי הגטו, סביר להניח שקרוביו הושמדו גם הם.

מקרא

-         אתר ויקפדיה

-         אתר יד ושם

-         גואלי-שקר בגיטאות פולין- פיליפ (ירוחם פישל) פרידמן

הטור עוסק במחשבות היהודים על התנהגותו של רומקובסקי

-         GOOGLE  תמונות

 


קשרים
תמונת פרופיל
קישורים
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text