EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
פרלה וורבר
1929-1942
יוצר הדף: לינוי בארוקס קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

פרלה וורבר

הקרבה של התלמיד לדמות: אני מכירה את אחותה הצעירה של המונצחת, אסתר וסרשטרום, דרך פרויקט שהשתתפתי בו מטעם בית הספר- פרויקט "תאטרון עדות".

תאריך לידה: אין תאריך, רק השנה- 1929

תאריך פטירה: שנת 1942, בת 13 במותה

מקום הלידה: העיירה מצ'יוב שבחבל ווהלין, אוקראינה.
 
עיסוק: הייתה תלמידה בבית ספר "תרבות".

מקום המגורים במהלך המלחמה: מצ'יוב

מקום הרצח ומועד הרצח: ביערות שליד העיירה מצ'יוב

סיפורה של הדמות לפני המלחמה:
פרלה הייתה הילדה הבכורה להוריה אברהם ודבורה ורבר. היא הייתה תלמידה חרוצה, שלמדה בבית ספר "תרבות", בית ספר מיוחד שלומדים בו את השפה העברית. פרלה הייתה תלמידה רצינית ושקדנית, עזרה רבות לאביה בעבודות החקלאיות ובשליחויות. הוכרזה כאחת התלמידות המצטיינות של בית הספר בכיתה ד'. סיימה 6 שנות לימודים לפני פרוץ המלחמה.

סיפורה של הדמות במהלך המלחמה:
במהלך המלחמה משפחתה של פרלה לא הספיקה למצוא מסתור. ביום אחד לפני שהצבא הגרמני נכנס לעיירה, החליטה המשפחה להתפצל- פרלה, אביה ואחותה הצעירה, אסתר, יצאו מהעיירה וחיפשו מקום שהמשפחה תוכל להסתתר בו, בזמן שהמשפחה המורחבת תישאר בעיר. ביום שלאחר יצאתם מהעיירה, לקחו את כל תושבי העיר וריכזו אותם בפאתי העיירה, שם נמצאו בורות סיד. שם העמידו את משפחתה של פרלה מול הבורות וירו בהם בעודם חיים.
פרלה,אסתר ואביה ברחו ליערות, שם חפרו בור והסתתרו בו מספר חודשים. לבסוף כלב גילה את מחבואם והם נאלצו לעזוב את הבור ולברוח למקום אחר. בהחלטת אביה של פרלה הם החליטו לברוח לקרחת היער- שם הם פגשו יהודים נוספים שהסתתרו. הם התרכזו כולם יחד במחבוא אחד בעומקו של היער. הם חשבו, בזמנו, שזהו מקום די מוסתר.
אך כעבור זמן התברר כי מישהו הלשין על המחבוא. הגיעה קבוצת חיילים (שהיו בעצם אזרחים  שהתנדבו לצבא הגרמני), שהתנפלה על המסתתרים והחלה לירות בהם. בבהלה של הרגע, החלו לרוץ כולם לכל הכיוונים, ובתוך ההמולה אחת היריות פגעה בפרלה. היא נהרגה במקום, יחד עם ילד בן 3 וגבר בן 42, שגם הם נפגעו מהיריות. אחותה, אסתר, ואביה הצליחו להינצל, ובלילה של אותו היום אביה חזר לאותה קרחת יער  וקבר את גופתה במו ידיו.


היחידה ששרדה ממשפחת ורבר הייתה אסתר, אחותה הצעירה של פרלה.






מידע על מצ'יוב- העיירה בה גרו פרלה ומשפחתה:

בשנות העשרים של המאה העשרים חיו במצ'יוב כ-2,200 יהודים – כשלושה רבעים מתושביה. הם התפרנסו ממסחר, בין השאר של תוצרת חקלאית, חנוונות ומלאכה ונעזרו בקרובים שהיגרו אל מעבר לים. בעיירה היו גן ילדים ובית ספר עברי של רשת "תרבות " ופעלו בה מפלגות ותנועות נוער ציוניות ושל ארגון הבונד . 
בספטמבר 1939 כבשו הסובייטים את האזור . 
מצ'יוב נפלה בידי הגרמנים ב-24 ביוני 1941. בימי הכיבוש הראשונים נשדד מהיהודים רכוש רב. כעבור זמן מה נרצחו מחוץ לעיירה 150 צעירים יהודים. בסוף 1941 נרצחה קבוצת נשים מחוץ לעיירה. באותה העת רוכזו יהודי מצ'יוב בגטו פתוח . 
בראשית קיץ 1942 נרצחו 200 גברים יהודים מחוץ לעיירה, ונותרו בעיקר קשישים, נשים וילדים . 
גטו מצ'יוב חוסל בספטמבר 1942; תושביו נרצחו בבורות שהוכנו מראש. עשרות ברחו וניסו למצוא מקלט בכפרים; אחדים ניצלו .
מצ'יוב שוחררה בידי הצבא האדום ב 18 ביולי 1944.


קשרים
תמונת פרופיל
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text