EN
print_r(https://dorotmemorialine.com/images/man.jpg);
אבא קובנר
1915-1987
יוצר הדף: דניאל שלינגר קשר לדף: אחר
אודות
חברים ומשפחה
קישורים
גלריה
קהילות
תנחומים ומחוות
סיפור חיים

אבא קוֹבנֶר (14 במרץ 191825 בספטמבר 1987) היה משורר עברי, סופר אמן, חבר מחתרת, מנהיג פרטיזנים ולוחמים מגטו וילנה, מראשי חבורת "הנקם", שניסתה לנקום בנאצים לאחר מלחמת העולם השנייה, קצין התרבות של "חטיבת גבעתי" במלחמת העצמאות וממקימי בית התפוצות.

קורות חייו

קובנר נולד בשנת 1918 לישראל ורחל בעיר הנמל סבסטופול, בחצי האי קרים, אוקראינה. למד בגימנסיה העברית "תרבות" שבוילנה, והיה ממנהיגי תנועת "השומר הצעיר" בעיר יחד עם בן דודו, בר קובנר (לימים מאיר וילנר), ואסתר נוביק (לימים אסתר וילנסקה), ואחר כך גם ממנהיגי התנועה בליטא ובפולין. אביו חלה ונפטר עוד בנעוריו. קובנר החל בלימודי אמנות פלסטית ב-1940 באקדמיה לאומנויות שליד אוניברסיטת וילנה ובסמינר למורים. במהלך לימודיו באוניברסיטה החל קובנר בכתיבה ובפרסום של שיריו. הוא שאף לעלות לארץ ישראל עם חבריו, אולם בעקבות פרוץ מלחמת העולם השנייה וכיבוש פולין וליטא (וילנה נכבשה על ידי הנאצים ב-24 ביוני 1941) נאלץ קובנר להפסיק את לימודיו.

בשואה

בתחילה הסתתר עם 16 חברי ה"שומר הצעיר" במנזר האחיות הדומיניקניות בפרברי העיר. לשבע מהנזירות שהסתירו אותו ואת חבריו הוענקו אותות "חסידי אומות עולם " . תוך זמן קצר שב לעיר והיה עד לאקציה הראשונה ב-2 בספטמבר ולאיסוף היהודים לעבודות כפייה. בתוך ימים אחדים הוקמו בווילנה שני גטאות ובהם רוכזו כל יהודי העיר וקובנר ביניהם. אחר כך המשיך בפעילות מחתרתית במסגרת "השומר הצעיר".

לאחר שנודע לקובנר על רצח העם היהודי, הוא קרא באספת התנועות החלוציות בווילנה בהתכנסות בליל ה-31 בדצמבר 1941 את הכרוז בשם: "אל נלך כצאן לטבח!" "היטלר זומם להשמיד את כל יהודי אירופה. על יהודי ליטא הוטל להיות הראשונים בתור. נכון, חלשים אנו וחסרי מגן, ואולם, התשובה היחידה לאויב היא התנגדות!".

הייתה זו הפעם הראשונה שבה הועלתה בכתב ההנחה שהאירועים אינם מקריים אלא תולדה של תוכנית כוללת ומרכזית שמקורה בדרגים הגבוהים ביותר של הגרמנים והיא מכוונת כנגד כל יהדות אירופה. בינואר 1942 נמנה קובנר על מקימי המחתרת הלוחמת שהוקם בגטו, ארגון הפרטיזנים המאוחד (פפא"ו; FPO ), ולאחר שמפקדו הראשון של הארגון, יצחק ויטנברג, הוסגר לידי הנאצים, התמנה קובנר ביולי 1943 למפקד הארגון. במקביל החל בארגון בריחת צעירים מן הגטו ליערות לצורך חבירה לפרטיזנים. משאפסו הסיכויים להילחם במרד כללי, יצא ב-23 בספטמבר 1943, יום חיסול הגטו, בראש קבוצת צעירים ליערות רודניקי (Rudninkai ) שבקרבת וילנה והצטרף לתנועת הפרטיזנים היהודיים. אמו של קובנר נרצחה בפונאר, במסגרת חיסול הגטו, ביום שבו יצא מן הגטו ליער ואחיו הצעיר,מיכאל,  נהרג בשורות הפרטיזנים הסובייטים.

 

תנועת הבריחה וארגון "הנקם" בתום המלחמה

לאחר המלחמה, היה בין מארגני תנועת "הבריחה", וגם הקים עם חבריו את הארגון "די"ן - דם ישראל נוטר" -הנקם". הגיע לארץ ישראל לראשונה באוגוסט 1945 (באנייה שמפוליון) כדי להשיג אמצעי לחימה קטלניים לארגון "הנקם", כשבינתיים משמש סגנו, יצחק אבידב (רייכמן), כמפקד "הנקם", אך נתפס ונעצר על ידי הבריטים. קובנר ישב במאסר  כמה חודשים עם שני חבריו - ידידיה צפריר וחגי אבריאל - קודם בקהיר שבמצרים, ואחר כך הועברו לכלא הקישלה בירושלים ולכלא החדש במגרש הרוסים. בתום המאסר בראשית חודש מרס 1946 הצטרף עם קבוצה מחבריו הנוקמים לקיבוץ עין החורש, שבו היה חבר עד יום מותו.

פרשת הדף הקרבי לאחר נפילת ניצנים במלחמת העצמאות

בראשית מלחמת העצמאות, גייס אותו שמעון אבידן, מפקד חטיבת "גבעתי", לתפקיד קצין התרבות, ה"פוליטרוק", של החטיבה. עשה עם החטיבה את דרך הקרבות הארוכה והקשה שלה עד תום המלחמה. התפרסם בשנות המלחמה בעיקר בשל "הדפים הקרביים" שכתב. אחד מדפים אלה, שחוללו סערה, היה הדף שכתב בעקבות כניעת ונפילת ניצנים. נפילת ניצנים הייתה מכה קשה לחטיבת "גבעתי" והשפעה קשה על היישובים בדרום. בחטיבה נוצר הרושם המוטעה שניצנים נכנעה בטרם כלו כל הקצין. רושם זה הוליד חשש פן יחדור הלך רוח מסוכן ותבוסתני של הליכה בשבי אל ליבות הלוחמים ותושבי היישובים שבמרחב החטיבה. החטיבה החליטה להילחם נגד הלך רוח זה באמצעות הדף הקרבי הראשון, שנכתב בידי קובנר, ואושר על ידי מפקד החטיבה, שמעון אבידן. הדף נכתב בצורה תוקפנית ולא סלחנית ,ברוח דפי הקרב של "הצבא האדום " . אחת השורות המייצגות בדף הקרבי נוסחה כך: ..."טוב ליפול בחפירת הבית מלהיכנע לפולש הרצחני. להיכנע - כל עוד חי הגוף והכדור האחרון נושם במחסנית- חרפה היא! לצאת לשבי הפולש - חרפה ומוות!".

מבקריו של קובנר, איש "השומר הצעיר " , ובהם ד"ר שרה אוסצקי לזר ואורי מילשטיין, מאשימים אותו בצביעות ובהתחשבנות אידאולוגית עם בני ניצנים, משום שנמנו על תנועת "העובד הציוני " .

חברי קיבוץ ניצנים לא סלחו לקובנר על קטרוגו עד יומו האחרון. ניסיונות לפיוס בין הקיבוץ לקובנר, שנעשו ברבות השנים, לא צלחו.

לאחר מלחמת העצמאות

באמצע שנות ה-50 הביא להפסקתה של ההצגה "בערבות הנגב" של יגאל מוסינזון בטענה שאינה עושה צדק עם חטיבת "גבעתי". בשנת 1959 הביא להפסקתו של קונצרט שנערך בקיבוצו, עין החורש, כמחאה על התחמקות האמן משירות צבאי בעת מלחמת העצמאות. בקונצרט הופיע הפסנתרן יהלי וגמן, בן למשפחת שלונסקי שיצא לארצות הברית בעיצומה של מלחמת העצמאות להשלים את לימודי המוזיקה שלו. וגמן לא השתתף במלחמה וגם לא מיהר לשוב. קובנר לא שכח ולא סלח והחליט למחות על כך באופן בלתי-שגרתי.

במאי 1961 העיד מטעם התביעה במשפט אייכמן, ועדותו הותירה רושם עז והפכה לאירוע מכונן. בשנת 1972 החל לעבוד בפרויקט "בית התפוצות "' שנפתח בשנת 1978. הוא היה האדם המרכזי בצוות המוזיאון והוא זה שגיבש את הרעיון המרכזי המוביל את התצוגות. קובנר הוא זה שייצר וכתב את התכנים, אצר את התערוכות והיה אחראי על התצוגות.

Abba Kovner at Eichmann trial1961.jpgקובנר נפטר ביום השני של ראש השנה התשמ"ח, 25 בספטמבר 1987. נקבר בקיבוצו עין החורש בעמק חפר. רעייתו, ויטקה קובנר, שהייתה אף היא חברה בקבוצת הפרטיזנים של גטו וילנה, הלכה לעולמה בפברואר 2012. בנו הוא הצייר מיכאל קובנר, שנקרא על שם אחיו, שנפל בשורות הפרטיזנים הסובייטים.

מקורות

יד ושם

לקסיקון הספרות העברית החדשה

אתר ההתנגדות היהודית בשואה

 

 

 

אבא קובנר מעיד במשפט אייכמן , 1961

קשרים
תמונת פרופיל
אלבומים תמונות
גלריית וידאו
קהילות
הצג רשימה של כל הקהילות>
הצג עוד>
הצג דף הקודם
מחוות | נרות
שלח
שלח מחווה
הוסף מדבקה
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text
Haim Maor
text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text